INUYASHAANIME
FRISSTS

Mai frissts: 

 

Na az oldalt teljesen t fogom alaktani, ami elg hosszadalmas lesz. Rg voltam mr itt de igyekszem ptolni.

 

 
MEN
 
MSN LLAPOTOM
MSN: tullamore@tvn.hu MAIL: inuyashaanime@tvn.hu MSN llapotjelz
 
INUYASHA
 
INUYASHA EXTRA 1
 
INUYASHA EXTRA 2
 
INUYASHA MOVIE
 
SAJT CUCCOK
 
KRDEZD
 
LETLTS
 
MELYIKET SZERETED
 
KEDVENCEIM
 
JAPNRL
 

      RJ  A VENDGKNYVBE

 

BANNEREIM

            BANNEREM RAKD KI

             AZ OLDALADRA

 

 

 
E-MAIL

            RJ NEKEM E-MAILT

 
... JAPN TELEK...

A japn konyhrl

Trtnet

Elszr egy kis sszefoglal a japn konyha trtnetrl.

Mint ahogy az kzismert, az egyik legfontosabb japn ennival a rizs. A rizstermeszts viszont nem japn tallmny, hanem i.e. 300 krl ismertk meg a knaiaktl tanulva. Azeltt halsztak, vadsztak ill. rpt, hajdint termesztettek. A rizstermeszts elterjesztse sem volt knny, hiszen japn nagy rsze hegyvidk, elg kevs a rizstermesztsre alkalmas terlet. Ezrt a rizs evse a XIX. szzad vgig luxus volt, csak gazdagabbak s nhny rizst termel farmer jutott hozz. De pl. az adt rizsben kellett fizetni.

A VIII. szzadig szoks volt hst enni, ha nem is gyakran s nagy mennyisgben, csak egy kis darabot zestskppen. Tejet is ittak. Azonban a Buddhizmus elterjedsvel elbb korltoztk a hsevst s tejivst, st egy idben teljesen tilos is volt. A XI-XII. szzadban rkezett a szjaszsz s a tofu, szintn Knbl. Ekkoriban alakult ki a kzpontostott hatalom, gy viszonylagosan kezdtek jobban lni, legalbbis az urak. Kezdett kialakulni az igazi japn konyha, elssorban a fri konyha, nagy lakomkat csaptak, melyeknek fokozatosan alakult ki a stlusa, megalapozva ezzel a mai konyha hagyomnyait.

A portugl s holland kereskedk megjelense a XVI-XVII. szzadban komoly vltozst hozott, sok j alapanyag zldsg, gymlcs, fszer kerlt be az orszgba s megismertek j eljrsokat is, mint pldul a bundban sts, vagy csak az olajban sts. Korbban olajat sem hasznltak.

A megismert j teleket hamar beptettk a hagyomnyokba, sokszor persze ersen adaptlva a helyi viszonyokhoz. Pldul a Tenpura eredetileg portugl tel, csak k nem olyan szszba mrtogatjk.

A kvetkez nagy vltozst a II. vilghbor hozta, pontosabban az orszg gyors gazdagodsa. Japn eltte ugyanis meglehetsen szegny orszg volt, nem sokan gondolhattak a kulinlis lvezetekre.

Innentl szmthat ismt a marha s csirke npszerbb vlsa s megjelent a serts is. Igaz, ezeket a hsokat a mai napig sokkal kisebb arnyban fogyasztjk, mint mi. rdekes, hogy tejet s tejtermket viszont azta sem fogyasztanak. Egyes pletykk szerint valami enzim hinyzik a szervezetkbl, s nem tudjk rendesen megemszteni. Msok szerint ez nem igaz. Mindenesetre jl lthat a kvetkezmnye, sok reget lttunk az utcn, akik a kalciumhiny kvetkeztben csak 90 fokban megdnttt derkkal s borzasztan meggrblt lbbal tudnak csak jrni. Mostanban nagy kampny van, hogy rvegyk az embereket a tejfogyasztsra, gyerekekkel mr szinte mindenki itat tejet.

A klfldi telek befogadsa a mai napig folyik, rendkvl npszer az olasz, ill. annak hvott konyha. Ettem pl. halas pizzt norival, azaz tengeri moszattal megszrva, vagy vanliakrmeset sajttal. Hagyomnyos hamburgert is sokat esznek, de van japn vltozat a teriyaki burger, vagy a rkburger (ezek jk).

Elkpeszten npszer a currys rizs (japn kiejtsben: kr rjszu), ami eredetileg India ,,nemzeti eledele''. Megkrdeztk a szomszdasszonyt, hogy van az igazi hzi currys rizs receptje:

,,Vesznk a boltban currys rizs kockt, vzben feloldjuk, hozzadunk egy kis hst s rtesszk a rizsfzben megfztt rizsre.''

A trtnet ponjhoz mg hozztartozik, hogy egy japn cg szabadalmaztatni akarta a curryt, de vgl az indiai kormny tiltakozsa miatt meghisult a dolog.

tkezsi szoksok

Egy tlagos japn csaldban a frj s a gyerekek reggel 7 s 8 kztt elindulnak munkba ill. iskolba, a felesg viszont ltalban az els gyerek szletse utn tbbet nem megy vissza dolgozni. A frj s az iskols gyerekek bent ebdelnek, vagy a menzn vagy az otthonrl hozott o-bentt. Este van a ftkezs, a hziasszony mindig fz vacsort. A frj sokszor csak elg ksn jn haza, a felesgnek meg kell vrnia.

A hagyomnyos japn reggeli nlklzhetetlen kellkei a miso leves, savanysg s a rizs. Ezen kvl mg lehet slt vagy szrtott hal, prolt zldsg fle, tojsrntotta s sok egyb. Elg nagy macera mindezt elkszteni kora reggelre szegny hziasszonynak. Nagy segtsg pl. hogy a rizsfzt be lehet programozni, hogy reggel fzze meg a rizst frissen. Nagyon sokan manapsg mr szendvicset esznek reggelire s kvt isznak. Felvgottbl amgy nincs nagy vlasztk. Van sonka, sonka, sonka .... Persze van azrt pr egyb dolog is de tnyleg nem sok. A kenyr pedig az amerikai vatta tpus (olyasmi mint a pesti tarts kenyr csak mg sokkal vattaszerbb), br jabban egyre tbb a francia pksg, ahol igazi j kenyereket is lehet kapni j drgn. Meg kell jegyezni, hogy a volt fnkm ottltnk alatt tlttt 2 hnapot Lengyelorszgban s azta szendvicset reggelizik Japnban is, pedig addig szegny felesge minden reggel fzte a rizst.

Ha otthonrl visz az ember ebdet, akkor ez ltalban egy csinos s praktikus kis dobozba szpen elrendezett rizs, savanysg s lehetleg 4-5 fle telbl egy kevs: slt hal, rntotta, rntott vagy prolt zldsg, majonzes tsztasalta, rntott rk, slt hspogcsa, vagy ami eszkbe jut. Ilyen kis kszleteket lehet kapni a szupermarketben is, de ebdidben az utcn, munkahelyen, vonaton is ruljk. Nagyon gusztusosak, finomak s nem drgk: 400-1500 yen (1 yen kb. 2 forint, de az tlagfizets 350 000 yen.)

A munkahelyi menzt ltalban tmogatja a cg, gy ott elg olcsn lehet enni, de nagyon sok kis tterem, tkezde van egsz Japnban mindenhol, ahol szintn viszonylag olcsn lehet ebdelni. A menzn egy men 400-500 yen, tteremben 800-1500 yen. Mit lehet ezrt kapni?

Az egyik vltozat: miso leves, rizs s valami hsfle: hal, csirke, marha, serts vagy knai mdra elksztve, vagy kirntva valamilyen formban. rdekes, hogy ebbe a kategriba tartozott az is, amikor hsfle gyannt kt panrozott korongot adtak, az egyik rkbl kszlt, de a msik curryvel zestett krumplipr volt. Ehhez ltalban saltt is adtak, ami viszont szinte kizrlag vkonyra gyalult fiatal, nyers fejes salta volt valamilyen ntettel. Nha viszont ebbe mg kevernek ms zldeket is pl. jgcsapretek csrt.

A msik f telcsoport a tsztaflk, hrom f tpusa van. Az udon, ami frissen kszlt kb. 5mm tmrj bzalisztbl s vzbl gyrt puha tszta. A rmen, ami knai eredet tojsos spagettiszer tszta (a knai instant levesek tsztja is ilyen) s a soba ami viszont klnfle ms gabonalisztekbl, pl. hajdinbl, kszlt szintn spagettiszer tszta.

Az udonbl s a rmenbl egytltel leveseket ksztenek. Kb. 1 liter zestett leves tele tsztval s mutatba 3-4 egyb: rkbl vagy halbl kszlt rdbl egy kis szelet, valamilyen zldsg, falatnyi hs, slt tofu, rntott rk, tengeri herkentyk. Ha mi otthon csinltunk ilyet, mindig sokkal tbb ilyen egyebet raktunk bele.

A sob-t viszont megfzve, kihtve(!!) norival megszrva wasabival zestett dashibl s szjaszszbl kszlt szszba mrtogatva eszik.

A tszta evshez hozz tartozik, hogy frfiaknak szrcslve illik enni, ha nem szrcslk, azt hiszi a vendgls vagy a hziasszony, hogy nem zlik.

Kln kategria a currys rizs, van aki minden msnap azt eszik, pedig azt nem sokat variljk, mindig pont ugyanolyan.

Este otthon vacsorra egyfell ugyanezeket fzik, de persze elfordul ms is. Errl nincs annyira behat informcink, fleg hallomsbl tudjuk, illetve nha hozott kstolt a szomszdasszony (pl. a currys rizsbl). Ilyen recepteket majd fogok rni.

Az igazi j tkezshez kell valamilyen leves (legtbbszr miso), rizs (ezt is lehet azrt kicsit varilni) s tbb kisebb vltozatos fogs. A vltozatossgot itt az alapanyagokra is kell rteni (zldsg is legyen, hal is, hs is) s az elksztsi mdra is (legyen olajban slt, grillezett, prolt, ftt, ecetben rlelt is).

Tlals, szoksok

A japn tlals szpsgrl szinte mindenki hallott mr. Ez gyben kicsit csaldtam. Persze az elegns drga tteremben minden fantasztikusan gynyr, de a menza azrt ms. De ktsgtelenl igaz, hogy kis aprsgokra azrt figyelnek, s ettl mg a menzn is nha szebb a tlals.

Elsknt sokat szmt az edny. Mivel sok kis csipegetnival van, sok kisebb-nagyobb klnfle tlkt kap az ember. Ezek vltozatos formjak sznek s tnyleg gynyrek, egy hziasszony rengetegflt tart otthon s tteremben is nagyon szpek lthatak. Vannak aztn a rekeszekre osztott, festett lakkozott fa dobozok is, amik ugyancsak szpek. Ma mr a legtbb ilyet manyaggal helyettestik, de klsre nehz megklnbztetni.

Msrszt sokat lehet lendteni a kinzeten azzal, ha a zldsget szp egyenletesre vgjuk, vagy valamilyen rdekes formjra. A tnyrra pedig szpen elrendezve tesszk. Ezzel a htkznapi szp tlals ki is merlt.

A fogsoknak ltalban nincs sorrendjk, a hziasszony egyszerre mindent kitesz az asztalra, s mindenki tetszs szerint csipeget a fogsokbl. Ennek ktsgtelenl vannak elnyei, elssorban a hziasszony szmra. De htrnyai is, mert bizony van, ami tl hamar kihl. Neknk nagyon meggylt a bajunk ezzel a szokssal. Ugyanis amikor a felesgem fztanfolyamot tartott s megtantotta ket a gulysleves s a palacsinta ksztsre, nem sikerlt meggyzi ket, hogy jobb lenne elbb befejezni a leves evst, s csak utna enni a palacsintt.

Ez a fztanfolyam dolog egszen tletes egybknt. Az otthon unatkoz hziasszonyok nagyon nyitottak a nemzetkzi konyhra, s szvesen tanulnak j teleket fzni. 8-10 fs barti trsasgok szereznek egy klfldit, aki megtantja ket nhny j kaja fzsre. A helyszn lehet valamelyikk otthona, vagy egy kzssgi hz, ahol ingyen ki lehet brelni egy risi konyht ilyen clokra. A tanr megveszi a hozzvalkat, tmutatsval kzsen megfzik a kajt s megeszik. A kltsgekhez mindenki hozzjrul, nha mg honorriumot is fizetnek. Mi is tartottunk tbb ilyet, a magyar kajk szinte mind zlettek nekik, egyedl az desen ksztett rizst nem brtk: gymlcsrizst, rizsfelfjtat. Otthon aztn fztek a frjeknek is, nem mindig sikeresen. Volt aki a borslevesbl csak a vzre meg a borsra emlkezett. (Csak megjegyzem, hogy egy amerikai n pizzt ksztett nekik.) Ha volna igny s valaki megszervezi n esetleg tartank ilyet japn kajkbl.

tterem rengeteg van s mint emltettem ltalban nem drgk. rdekes viszont, hogy nagyon szakosodtak. Az egyik tteremben csak tszts leves, a msikban csak sushi, a harmadikban, csak tenpura vagy rntott sertscomb. Kln tterme van termszetesen a currys rizsnek is. Ez neknk okozott nha problmt. Mi van ha n sushit szeretnk enni, de a felesgem tenpurt? Ezt a problmt prbljk thidalni az gynevezett family restaurant-ok. Itt tbbfle dolog van, viszont kicsi a vlasztk. Van mondjuk steak men, meg udon leves, meg sushi men, vagy egyfle spagetti. Vannak ennek gyorsttermestett formi is, ahol hasonl dolgokat lehet pultnl lve enni.

Nem rtam mg arrl, hogy mit isznak. Elssorban tet. Ennek tbb fle vltozata van. Zld tea melegen (ocha), hidegen, knai fekete tea hidegen (kcha) angol tea (afternoon tea) hidegen, rpa tea hidegen (mugi cha, ezt nagyon nem szerettem). Mindegyik keseren s zests nlkl. Egyedl az angol tet isszk nha tejjel, de hidegen. Ezeket isszk az esetek 99 szzalkban. Ezen kvl isznak jeges vizet (de szdt vagy svnyvizet nem), narancslt, kvt. Lnyegben semmi deset nem isznak. Nekem a meleg zld tea a kedvencem, de a hideg fekete tet is megszoktam.

Alkohol vonalon 1. sr (bru), 2. sr, 3. whisky, 4. szak (rizsbor), 4. sr ...10. bor, de feljvben van. Este szinte minden frfi iszik srt, szakt inkbb csak jeles alkalmakkor. nnepls alkalmval, viszont a nk is nagyon tudjk inni a srt. Az a pletyka pedig igaz, hogy a japnok nem nagyon brjk az alkoholt, hamar kitr a jkedvk. Egybknt az alkoholon 100 szzalkos FA van, a sr is j drga, nem is beszlve a borrl. Egy doboz sr 160 yen (=480 Ft) krl van.

Vgezetl mg egy szmunkra nehezen megszokhat dolog. Nem hasznlnak paprszalvtt. Az elkelbb ttermekben vizes kis trlkzt adnak, de kisebb ttermekben, menzn semmit. Vendgsgben is maximum paprzsebkendt kaptunk.

Alapanyagok

Mieltt fznk, be kell vsrolni. A japn hziasszonyok fele rszben szupermarketekben vsrolnak, fele rszben hagyomnyos kis csaldi boltokban. rdekes, hogy pl. Tokyoban sok nagy ruhz lelmiszer rszlege nem nkiszolgl szupermarket, hanem sok kis kln pult.

A szupermarketek olyanok, mint a vilg ms rszein, br itt taln mg tbb flksz s ksz tel kaphat. Szinte mindent lehet porban, konzervben, instant, mirelit kapni. gy aztn sokan mr nem is tudjk, hogyan kell kszteni ezeket. Viszont lehet kapni frissen sttt ksz teleket is, ami nagyon kellemes. Remek szoks, hogy zrrhoz kzeledve a hamar roml dolgokat akr flron is odaadjk. Sok finom halat, hst s ksztelt sikerlt gy vennnk. Az els kanji, amit megtanultam, azt jelenti fl (50%).

A hagyomnyos csaldi boltok, zldsgesek, hsboltok egy rsze nem tl bizalomgerjeszt, nha igencsak koszosak s bdsek tudnak lenni, de a legtbbhz ragaszkodnak a trzsvevk. Br ltalban kicsit drgbbak, igyekeznek a legjobb rut tartani, a vevket nv szerint dvzlik. Bizonyos tpus rukbl lltlag ilyen helyeken lehet a legjobbat kapni.

Ahol mi laktunk, ott a mi rtelmezseink szerinti piac nem volt, viszont voltak diszkont zldsgesek: egy nagy raktrban ldkbl kellett vlogatni.

Mi legfkpp a szupermarketekben s a diszkont zldsgeseknl vsroltunk. Eleinte nagy nehzsgek rn. Egyrszt ugye mindenre csak japnul van rrva, hogy mi az. Ha a csomagols tltsz, mg van eslye az embernek, br pl. nylon zacskban nem is olyan knny megklnbztetni a st meg a cukrot. De ha egy zrt dobozrl van sz, akkor nincs sok esly. Nem is beszlve arrl, ha a dobozban egy teljesen ismeretlen dolog van. Az sem knny, ha a szakcsknyvbl kinzem pl. hogy dashi kell, akkor mit keressek.

Rengeteg szmomra ismeretlen dolgot rultak, s ezek j rszt 2 v alatt sem sikerlt megismernem. Van viszont jpr dolog, amit megszerettnk, de itthon lehetetlen hozzjutni. Pl. ehet krizantm levl, vagy umeboshi (ecetes szilva, shiso levllel zestve).

Most elkezdek egy sszefoglalst a hozzvalkrl.

Rizs (kome)

Nagyon knyesek a minsgre. Nekem azeltt a rizs az csak rizs volt. Most mr azrt tudok klnbsget tenni kztk. Termszetesen nagyon sok fajtja van. A legfbb klnbsg, hogy ltalban rvid szem, fnyezett rizst hasznlnak. Ettl lesz ms az llaga. Elfordul mg barna rizs is, s egy specilis ragadsabb fajtbl kszl a mochi (mint hallom Hawaiin is eszik, a receptet majd ksbb). Nagyon drga a rizs, nem engednek importlni, gy tmogatjk a kis rizstermel fldmveseket. Kilja 1500-2000 forint. Itthon minden japn kajhoz a kk SOS felirat rizst hasznlom, de gondolom, a knai boltokban kaphat jzmin rizs is hasonl lehet.

Daikon (jgcsapretek)

Fleg dsztsre s zestsre hasznljk. Egy specilis vgsi technikval 50 cm hossz, 0,5 mm tmrj szlakra kellene vgni elvileg, de reszelve is megteszi. Egybknt a japn reszelk nem olyanok, mint a magyarok, inkbb olyan, mint a szerecsendi reszel, ami inkbb prst.

Enokitake (gombafajta)

Ez egy fura gombafajta, aminek 10cm hossz fehr fonalszer szra van gombostnyi fejjel. Knai boltokban konzervben lehet kapni.

Gobo (bojtorjngykr)

Az egyik legnpszerbb zldsgfle saltkban s ftt zldsges telekben. Klsre a petrezselyemgykrre hasonlt, de j 1 mteres, az ze viszont sokkal enyhbb. Elvileg nlunk is terem gazknt, de rulni mg nem lttam.

Hakusai (knai kel)

Ezt szerencsre lehet kapni itthon is, sokat hasznljk. Megnyugtatsul, ott is olyan tetsek, mint itthon a piacon.

Kabocha (japn sttk)

Msfajta, mint itthon. Kposzta nagysg, sttzld szn s puhbb, desebb. Kemnyebb magyar fajtval jl helyettesthet.

Kyuri (japn uborka)

Sok savanysg kszl belle. lltjk, hogy ez egy kln fajta, de szerintem egyszeren egy kisebb kgy uborka.

Moyashi (szjacsra)

Ezt mr sok helyen lehet kapni, nem hasznljk olyan nagyon sokat, inkbb csak knai eredet kajkba teszik.

Negi (prhagyma)

Ezt nagyon gyakran hasznljk, itthon tbbfle is van. Japnban csak azt hasznljk, ami kb. 1m hossz s 2cm tmrj.

Nasu (padlizsn)

Ebbl csak a fiatal pldnyokat hasznljk, 5-6 cm tmrj.

Renkon (ltuszgykr)

Knai boltokban fagyasztva, vagy konzervben kaphat, savanytva s fzve is eszik.

Satuma-imo (desburgonya)

Vrses szn hosszks alak, nagyobb szupermarketekben, knai boltokban kaphat. Elg drga, de nem kell belle nagyon sok. Tnyleg j des s nagyon finom a tenpurban.

Shishitogarashi (kis zldpaprika)

Ezzel nincs gond, csak ne legyen ers. Szintn finom tenpurnak kistve.

Shiitake (fagomba)

Ez a legtbbet hasznlt gomba. Knai szakcsknyvekben, azt hiszem, ez szerepel illatos gomba nven. Erteljesebb ze van, cskkenti a koleszterint, nveli a szexulis vgyat (lltlag). Egyes telekben nyugodtan lehet shampiont hasznlni helyette, de rdemes kiprblni egyszer a shiitaket is. A nagycsarnok knai boltjban frissen s szrtva is lehet kapni.

Shungiku (ehet krizantm levl)

Egyes telekhez nagyon jl illik, de ez abszolt beszerezhetetlen. Kicsit kesernys ze van, esetleg spentlevllel helyettesthetjk.

Takenoko (bambuszrgy)

Frissen egy kb. 20cm magas vilgossrga kp, vzben ztatjk. Knai boltokban mr frissen is s konzervben is kaphat.

Yuzu (citromfle)

Ez egy japn citromfajta, klnleges zzel. A szakcsknyv szerint citroml s grpfrt keverkkel helyettesthet.

Fszerflk

Shoyu (szjaszsz)

Termszetesen ez a legfontosabb. A japnok szerint a knai vltozat szrnyen rossz, de szerintem nyugodtan lehet hasznlni. Persze van nhny vltozata, de legtbbszr egy fajtt hasznlnak, ami a knai vilgos szjaszsznak felel meg. Nha szksg lehet kevs stt szjaszszra is.

Shichimi togarashi (7 fszer keverk)

sszetevi chili paprika, sansho bors (japn bors), mk, szezmmag, kendermag, szrtott narancshj, nori. Ez az univerzlis fszer, ha hasznlnak valamit, akkor ezt.

Mitsuba (lhere levl)

Itthon ezt se nagyon rulnak, inkbb korianderrel vagy petrezselyemmel helyettesthet.

Shoga (gymbr)

Szerencsre sok helyen kaphat, nagyon sokat hasznlja a japn konyha. Savanysgot is ksztenek belle, amit sushi mell kell enni.

Wasabi (japn torma)

Ez egy zld szn gykr, japnban is nagyon drga. Termszetesen frissen reszelve az igazi s igazn ers, de neknk meg kell elgednnk a tubusos kiszerelssel (Rkczi tr). Sushihoz nlklzhetetlen.

Komezu (rizsecet)

Nehz hozzjutni, helyettesthet enyhe ecettel vagy fehrbor ecettel. Semleges z.

Mirin (des fzbor)

Ez is rizsbl kszl, egy gyenge bor, ami viszont nagyon des. Lehet kapni (Rkczi tr), de elg drga, viszont sokat hasznljuk. Elg sajtos ze van, de n azrt szoktam helyettesteni: 1 dl borhoz 1 ek cukor, de nem az igazi.

Sake (szake)

Errl gondolom, mindenki hallott. Fzshez inkbb a mirint szoktk hasznlni, viszont isszk.

Katsuo bushi (szrtott hal reszelke)

Egy katsuo nev halat (angolul bonito, magyarul nem tudom) egszen kemnyre, fatuskszerre szrtanak, majd meggyaluljk. Az gy keletkez klsre faforgcsnak kinz dolgot szrjk klnbz telekre. Finom. Ha teht faforgcsot ltsz a knai boltban, ez az.

Dashi (hal alapl)

Mr emltettem, hogy lehet kapni granultumot, de hogy kszl eredetileg? 5dl vzbe egy darab kombu-t (angolul kelp, moszatfle, knai boltokban kaphat) tesznk s felforraljuk. 10 perc utn kivesszk a kombut s beletesznk 2 mark kastuo-bushit (,,faforgcs''), jabb 10 perc utn finom szrn tszrve ksz a dashi.

Konnyaku (zselatin fle)

Egy tar nev sok kemnytt tartalmaz burgonyaflbl, vagy nylgykrbl ksztenek zselatin kockt. Nemigen van ze s elg rgs, a japnok szeretik. (n viszont nem, gyhogy nem annyira bnom, hogy nem lehet beszerezni.)

Nerimono (,,haltorta'')

A tszts levesekbe hasznlatos kis zest. Hal vagy rkhst megdarlnak, prstenek, s 5cm tmrj rudakat gzlnek belle. Az egybknt ehetetlen szlks halakat dolgozzk fel gy. Ebbl tesznek vkony szeleteket a levesbe. Hogy szp is legyen, sznezni szoktk (szerintem telfestkkel) gy a vgsnl szp mints lesz. Legtbbszr fehr s rzsaszn, de sokfle van. Ilyet persze nem lehet kapni, de lnyegben ugyanezt ruljk itthon fagyasztva piros rkrdknt (ez is halbl van).

Nori (pirtott tengeri moszat)

A tengeri moszatot megszrtjk papr formjra s kicsit megpirtjk. A moszatot manapsg nagyzemi mdszerekkel termesztik a tengerben. Enyhn ss s tenger z, nagyon finom. Ropogsan az igazi. Hasznljk nagyobb lapokban is, pl. zestett rizst csomagolnak bele, de kis darabokra vgva vagy porr rlve fszerknt is hasznlatos. Knai boltokban sokfel lehet kapni a knai vltozatot, de termszetesen a japn az igazi.

Wakame (friss tengeri moszat)

Ez egy msfajta moszat nagyobb levelekkel. Nmileg a saltra emlkeztet, de vastagabb, ropogsabb a levele s kicsit nylks. Fleg levesekbe, saltkba teszik. Szrtva is kaphat, levesbe gy is tkletesen j.

Tofu (szjasajt)

A szjababot megdarljk, vzzel elkeverve erjesztik s lgy sajtszer dolgot ksztenek belle. Sok helyen kaphat, csak frissen j. A receptekben tbb klnbz fajtja is elfordul. Pl. grillezett, vagy olajban slt vltozat is van.

Miso (szja pr)

Ez is szjababbl kszl, fszeres paszta. Sok vltozata ltezik klnbz babokbl, klnbz fszerezssel. A vilgos sznek enyhbben fszerezettek, a sttek ersebben. A miso leves f alapanyaga.

TELEK...

 

Jakitori

Hozzvalk 4 szemlyre: 1 nagyobb csirke combja s melle, a mjjal s zzval egytt, 1 evkanl cukor, 0.5 dl rizsplinka (j a cseresznye-, vagy a barackplinka is), 5 evkanl szjamrts, s, trtt bors, gymbrpor.

A japn mdra ksztett slt csirkhez a hst lebrzzk, kicsontozzuk, s vkony nyrsra vagy hurkaplcikra tzhet darabokra vgjuk. Kockra vgjuk a zzt s a mjat is, s az egszet vltogatva, kb. hszcentis nyrsra vagy hurkaplcikra tzzk s megszzuk. A szjamrtst trtt borssal, cukorral, gymbrporral s plinkval zestjk. Beleforgatjuk a nyrsakat, s roston vagy grillstben megstjk Sts kzben, tbbszr is megkenjk a fszeres szjaszsszal, hogy minl pirosabbra sljn.

Japn lazacragu

Hozzvalk: 50 dkg lazacfil, ujjnyi darab gymbr, 60 dkg knai kel, 15 dkg rizs, 4 ek. ecet, 8 kiskanl cukor, 8 ek. szjamrts, s, bors

A gymbrt hmozzuk, majd vkony cskokra vgjuk. Felforraljuk az ecetet a cukorral, s a gymbrt beleszrva tz percig proljuk. Ha kihlt, leszrjk. A rizst ss vzben megproljuk. A halat kockkra vgjuk, s 2 ek. szjval meglocsoljuk. A kelt megtiszttjuk, s 2 centis cskokra metljk. Tzll tlba szrjuk, 1,5 dl vizet ntnk r, szzuk, borsozzuk, a maradk szjval meglocsoljuk. A haldarabokat egyenletesen elosztjuk rajta, lefedjk, s elmelegtett stben 20-25 percig proljuk. Ezutn a kposzts halat tlra szedjk, a gymbrrel megszrjuk, s a rizzsel krtve tlaljuk.

Japn rizssalta

Vegetrinusoknak val a japn rizssalta. 10 deka gombt forrsban lv, enyhn ecetes (nem ss!) vzbe dobunk, s leszrjk. Egy zellergumt meghmozunk, ngyrt vgjuk, legyaluljuk, s tsztaszrbe rakva 3-4 percre a forrsban lv gombafz vzbe engedjk, majd lecsepegtetjk. Kzben egy csomag elfztt rizst az elrs szerint, ssvzben megfznk, s leszrve tlba tltjk. A gombval, a zellerrel s remuldmrtssal sszekeverve, jgbe htve tlaljuk.

Japn rostlyos

A jl kivert rostlyosokat finomra vgott vrshagymval zestett annyi Sherryben pcoljuk, hogy az ppen ellepje. Kb. 4 rai lls utn kivesszk, szzuk s borsozzuk.

Kevs vajon megstjk, s a hsst zsiradkot a pclvel tforraljuk.

Burgonyaropogssal tlaljuk.

Japn sprga

Hozzvalk: 1 kg sprga, 2 kanl liszt, 1 l hsleves, 1 narancs, 2 kanl szjamrts, cukor, s, bors, 1 kanl margarin, 10 dkg narancsbeftt.

A hslevest a liszttel behabarjuk, s felfzzk a szjamrtssal, a margarinnal, a narancslvel, s a fszerekkel. Belekeverjk a narancsdarabokat, s az egszet a ftt sprgra ntjk.

Japn vegyes slt (Tempura)

Hozzvalk: 2 nagy hagyma s 2 srgarpa 1 cm-es szeletekre vgva, 12 dkg zldbab, 2 zldpaprika felkarikzva, 1 burgonya 1 cm-es hasbokra vgva, 0,5 kg tiszttott apr rk, 50 dkg liszt, 8 tojs, 1 kk. s, olaj a stshez.

sszekeverjk a lisztet a tojsokkal, sval s 1 dl hideg vzzel.

A sr palacsintatsztba mrtjuk a zldsgeket, rkot s forr, b olajban kistjk. Paprtrln leitatjuk. (A hagymbl 5-6 karikt, a tbbibl 1-1 darabot mrtunk a tsztba.)

A darabokat sszevegytve nagy tlra tesszk, tempura mrtssal tlaljuk. Minden tertk el tesznk 1 csszt, s abba mrtogatunk.

Mrts nlkl is finom.

Tempura mrts

Hozzvalk: 1 dl szjamrts, 2 kk. cukor, 2 ek. fehrbor, 2 ek. reszelt torma, 2 kk. gymbr.

Mindent sszentnk, s llandan kevergetve sszefzzk. 1-2 nappal a tlals eltt el lehet kszteni.

Kukoricaleves

Hozzvalk: 1 doboz konzervkukorica, 2 db erleveskocka, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 ek. liszt, 1/2 l tej, 1/2 l vz, 1 ek. cukor, rlt fehr vagy fekete bors, petrezselyem

Elkszts: A vajat felolvasztjuk egy fazkban, megfuttatjuk benne a lisztet. Felntjk a vzzel, beletesszk a lecsurgatott kukorict s a leveskockkat, s idnknt megkeverve felforraljuk. Ha felforrt, belentjk a tejet, beletesszk a cukrot, zls szerint borsot, s jra felforraljuk. Ha jbl felforrt, ksz a leves. Petrezselyemmel megszrva forrn tlaljuk.

Kukoricaleves rizsgombccal

Hozzvalk: 30 dkg mirelit kukorica (vagy 1 doboz konzerv, levvel egytt), s, pici cukor, 10 dkg rizs, 10 dkg srgarpa, 2 dkg kukoricakemnyt, 8 dkg vaj, 1 db tojs, 1/2 cs. petrezselyemzld, 3 dkg vrshagyma, 1,5 dl tej.

A hasbokra vgott srgarpt (kb. 3 cm hossz, fl cm szles) kevs olajban megpirtjuk (igy szebb lesz a leves szne), majd csontlben feltesszk fzni (vagy 1l vz + 2 csirkeleves kocka).  Sval, cukorral izesitjk. Ha megpuhult a kukorica, s a srgarpa, liszt s tej keverkvel behabarjuk, s jl kiforraljuk. A rizsgombcokat kln fzzk meg ss vizben, s a levesbe tesszk. Rizsgombchoz a megprolt rizst sszekeverjk a vajban megfuttatott hagymval, petrezselyemmel, szzuk, s a tojssal sszelltjuk. Kb. 15 percig fzzk.

Marhahs szjamrtsban

Hozzvalk (4 szemlyre) 60 dkg marhablszn, 20 dkg hossz szem rizs, 2 gerezd fokhagyma, 3 evkanl olaj, 1 dl szjaszsz, 2 evkanl rizsbor, 1 dkg vaj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. metlhagyma (snidling), 1 db prhagyma, s

A rizst 4 dl ss vzben megfzzk. Mg f, vkony cskokra metljk a hst. sszezzzuk a fokhagymt, aprra vgjuk a petrezselymet. Az olajat a wokban vagy serpenyben felhevtjk, a hst adagonknt megpirtjuk benne, ha megpirult kivesszk, s melegen tartjuk. A szjaszszt, s a rizsbort a fokhagymval, egy kis pecsenyelvel felforraljuk, az gy kapott mrtst rntjk a tlban lv hsra, amit megszrunk a petrezselyem felvel, a msik felt a vajjal egytt elkeverjk a rizzsel. A rizst tovbb finomthatjuk, kevs olajat felforrstunk wokban vagy serpenyben, tlban feltnk s elkevernk kt tojst, egy percig stjk a forr olajban, akkor hozzadjuk a rizst, s addig kevergetjk, amg puha s meleg nem lesz. Jl illik a szjamrtsos marhahshoz.

Szusi

Hozzvalk: (4 szemlyre) 50 dkg hossz szem rizs, 4 evkanl rizsecet vagy enyhe ecet, 3 evkanl cukor, 2 kvskanl s, 2 evkanl rizsbor vagy szraz sherry

A rizst fl liter vzben, takarklngon lefedve 15 percig fzzk. A tzrl levve 15 percig llni hagyjuk. Kzben a tbbi hozzvalt jl sszekeverjk gy, hogy a cukor teljesen elolvadjon. A rizst tlba tesszk, rntjk a fszeres pclt, vatosan sszekeverjk, s szobahmrskleten hagyjuk kihlni. (A japnok a szusit gy fogyasztjk, hogy kis golykat formlnak belle, s zls szerint bebortjk hallal, nagyobb gombval, zldsgszeletekkel, eltett savanysggal vagy vkony omlettel)

Eurpai flnek furcsn hangzik, de a szusi a japnok szendvicse. S taln a legigazibb a chakin-szusi, amikor a gombval s haldarabkkkal bortott rizsgolycskkat palacsintatsztba burkoljk.

Tojsos csirkemell

Hozzvalk:(4 szemlyre) 2 csirkemell, 2 evkanl olaj, 1 kis hagyma, 5 dkg gomba, 15 dkg zldbors, 4 tojs, s, bors

A hst a csontrl lefejtjk, a csirke brt a csontokkal ngy deci gyengn szott vzben kifzzk gy, hogy negyed liter hsl maradjon. A lefejtett csirkehst cskokra vgjuk, s

olajban aranybarnra proljuk. Hozzadjuk a finomra vgott hagymt, gombt s a zldborst, rntjk a hslt, fszerezzk, s egytt puhra fzzk, s elosztjuk ngy kis tlba vagy leveses csszbe. A ngy tojst felverjk, a tlkkban elhelyezett hsra ntjk, s a tlkkat a stben elre elksztett forr vizes ednybe lltjuk, mg a tojs meg nem merevedik.

Ton Katsu

Hozzvalk: 1 kg fejes kposzta, 2 dl ketchup, 2 dl Worcester mrts, 2 dl szjaszsz, 70 dkg sertscomb, 10 dkg liszt, 2 tojs, 20 dkg zsemlemorzsa, olaj, 1/2 citrom

A kposztt vkony metltre vgom. A ketchupot, a Worcester mrtst s a szjaszszt sszekeverem.

A sertscombbl hagyomnyos mdon, de s nlkl rntott szeleteket ksztek.

A megslt hs mell helyezem a kposztt, amelyet az elksztett mrtssal lentk. Egy karika citrommal dsztem.

Tori No Samni Yaki

Japn csirkerecept fzve, nem stve.

Hozzvalk: 3 evkanl szezmmag, 2 nagy gerezd zzott fokhagyma, 1/2 szrtott pirospaprika magok nlkl, 1 teskanl friss gymbr, 1/4 cssze szak, vagy sherry, 1/3 cssze szjaszsz, 1/4 cssze mz, 2 kifilzett, brtelentett csirkemell, 1 zldpaprika cskokra vgva, 1 evkanl olaj, 6 vkony citromszelet magok nlkl, 2 cssze, forr ftt rizs

 
KSZNT
J reggelt. Most 11 ra mlt, dlelõtt

 
MG RRSZ MARADNI


 
NVNAPOSOK

2006. februr 21. kedd, Ma Eleonra, holnap Gerzson nnepli a nvnapjt.               

             

BOLDOG NVNAPOT KVN:    INUYASHAANIME

 
BEJELENTKEZS
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
SZMLL
Induls: 2005-04-22
 
BESZLJK MEG
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HOZZADS A KEDVENCEKHEZ

ADJ A KEDVENC LAPJAIDHOZ

 
SZEREPJTK
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
SZAVAZSOK
 
JEGYEZD MEG

 
GY CSINLD
 
EGYB
 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG